Gå til innhold

– Blant verdens beste mentalt

Publisert på Sporten.com 6 januar 2015

Aksel Lund Svindal er skadet, men kan nå se ut til å rekke VM. Hvorfor føler vi oss så sikre på at akkurat han kommer tilbake for fullt? Svaret handler om mye mer enn skistjernens fysiske styrke.

I dag kom meldingen mange har ventet og håpet på. Alpinist Aksel Lund Svindal kan være klar allerede til VM i alpint om fire uker, etter at han røk akillesen for litt under tre måneder siden. En offensiv og optmistisk alpinist møtte tirsdag pressen på Toppidrettsenteret i Oslo for å fortelle om at den fysiske styrken er på vei tilbake.

Det er åpenbart at Lund Svindal har jobbet godt for å gjenvinne sin fysiske styrke. Og samtidig er jeg sikker på at han også har gjort en viktig jobb mentalt. For alpinisten er tilsynelatende usedvanlig psykisk sterk.

– Det sitter i hodet!

Har du hørt uttrykket før? Kanskje særlig i forbindelse med idrett. Lund Svindal er én av de norske idrettsstjernene som er kjent for å være mentalt sterk. Han gir gass og kjører på. Og så vinner han. Igjen og igjen. Når han taper, er det ofte med et smil om munnen og et raust «grattis» til vinneren. Etter en dramatisk skiulykke i 2007, var mange bekymret for at han var ferdig som utøver. Men comebacket var solid, og han har siden tatt flere gullmedaljer. Selv om han nå er skadet igjen, er vi denne gangen sikre på at han kommer tilbake. Hvorfor er vi sikre? Mental trening er ett stikkord.

Mentale strategier ved skader

Mental trening omfatter konkrete teknikker som gir oss mulighet til å påvirke egen helse og prestasjon. Det er psykologiske prosesser og mentale verktøy satt i system. Såre enkelt å lære, men så må vi øve til vi mestrer, på samme måte som vi en gang lærte å regne, skrive eller sykle.

– Mental trening handler om prestasjon, ikke helse, sa en journalist til meg her om dagen.

Han tar feil. Det å ha en kropp som ikke fungerer, er også en form for press som kan skape både stress, usikkerhet og, ikke minst, et ønske om prestasjon. Du skal takle situasjonen, holde ut eller bli helt frisk. Det er derfor minst like viktig å ha tilgang til mentale strategier når du blir skadet eller omstendighetene er utfordrende på annet vis, som når du skal kjøre et skirenn i et internasjonalt mesterskap.

Forutsetter aktive valg hver dag

Når vi skal levere og prestere under press, er vi avhengig av å ha en forståelse for hvorfor vi skal tenke på en bestemt måte og ha erfaring i å gjøre akkurat det. Den første delen krever kunnskap og bevissthet. Den andre delen handler om motivasjon, innsatsvilje og gjentakelser. Det er derfor vi kaller det trening.

Selve begrepet mental trening, springer ut i fra idrettspsykologien. Det handler om opplæring og utvikling av psykologiske basisteknikker for å bli enda sterkere mentalt og prestere litt bedre. Det finnes ulike modeller og teorier om hva mental trening skal inneholde, men fellestrekkene ser ut å dreie seg om indre dialog, evnen til konsentrasjon og det å kunne endre sinnstilstand. Raskt. Det forutsetter aktive mentale valg hver dag.

De fleste av oss kjenner også til noen utenfor idretten som vi karakteriserer som mentalt sterke. De er gjerne enere på sitt felt. Folk som mestrer. De lar seg sjelden vippe av pinnen, men står som en bauta uavhengig av motvind. Ja, selv når det er storm i kastene. Og så har vi hørt om dem som blir dratt inn en voldsom tornado, virvlet rundt over lang tid, for deretter å reise seg rolig opp og gå videre med stø kurs. Kan flere av oss få tilgang til det samme?

Mentale øvelser gjør mester – på ski og ved skader

Svaret mitt er et uforbeholdent ja! Det er fullt mulig å tilegne seg kunnskap om tanker, følelser og atferd. Det er mulig å øke bevissthet og lære seg noen enkle mentale verktøy. Men det er helt avgjørende å øve og bruke dem!

Hjernen vår er fantastisk. Den er forutsigbar og mulig å programmere på samme måte som du reagerer på lyden fra en sms eller får vann i munnen av lukten av pizza. De siste femten årene har vi fått ny kunnskap om hjernens plastisitet, som betyr at den er formbar. Dette åpner opp for at vi kan påvirke den og dermed for eksempel styrke vårt psykologiske immunforsvar og utvikle andre psykologiske egenskaper. Når vi gjentar tanker eller handlinger, så trener vi deler av hjernen på samme måte som vi kan trene andre deler av kroppen. Og det skjer målbare endringer. Vi blir altså bedre på det vi øver på, enten det er katastrofetanker eller å kjøre på ski. Vi må derfor også øve på mentale teknikker.

Lukker øynene og vinner igjen

Når man blir skadet eller får andre utfordringer, er det viktig å kunne basisteknikker i forhold til å styre oppmerksomhet, så vi kan opprettholde et primærfokus på det som er bra og ikke bli fastlåst i negative tanker, slik som frustrasjon, fortvilelse eller usikkerhet. Den indre dialogen kan brukes aktivt for å unngå å dra oss selv ned. Og det kan være lurt å være bevisst kroppsspråket og hvordan det påvirker oss og omgivelsene våre. Dessuten fantaserer vi mye hver eneste dag. Vi ser for oss hva som skal skje og planlegger deretter. På den måten skapes både positive og negative forventninger, helt uten at vi legger merke til dem. Hvorfor ikke lære seg å fantasere bevisst og på en måte som er bra for oss? Det er en slik aktiv bruk av fantasien Aksel Lund Svindal er blant verdens beste til, når han før start lukker øynene og kjører gjennom utforløypa i Wengen. Nå må han bruke de samme evnene til å manøvrere seg gjennom den litt svingete veien tilbake til toppen av alpintsirkuset.