Gå til innhold

Å bære vann i en sil

Publisert i Budstikka 18.08.2012

Daniel Walter (AP) beskylder Frp for å ville straffe syke i Bærum kommune ved å belønne lavt fravær. Selv mener han høy tillitt er nøkkelen. Jeg mener begge tar feil.

En ukes sykefravær koster 13.000 kroner i følge SINTEF. Hvor mange ansatte har kommunen? Hvor mange sykefraværsdager har de? Finn frem kalkulatoren og så kjenner dere på følelsen når dere ser beløpet. Var det en god følelse?

Mange arbeidsgivere er villige til å investere i sine ansatte for å øke produksjonsaktivitet, salgsfrekvens eller rett og slett bare få opp tempoet og levere mer og bedre. Noen rause arbeidsgivere spanderer også litt frukt og grønt i kantina og kanskje et treningskort eller et trimrom til sine ansatte. All ære til dem. Men blir folk syke fordi de har fått for lite banan? Holder de seg i jobb selv om dere har fått ny benkpress i kjelleren?

Ved nærmere kikk på sykemeldingstallene til NAV er det muskel- og skjelett lidelser som står for den høyeste andelen sykefravær med sine nærmere 50 %. Lettere psykiske lidelser seiler opp som en god nummer to på rundt 20%. For et tiår siden hadde vi en stor ”utbrent-bølge”. I dag får folk gjerne andre diagnoser, men fravær har de uansett. Stressrelaterte lidelser regnes som en av våre største helseutfordringer i dag i følge WHO, og er mest sannsynlig hovedårsaken til en stor andel av sykefraværet. Det er derfor på tide å revurdere oppfatninger som at kroniske hodepiner og vonde rygger skyldes elendig ventilasjonsanlegg og feilinnstilte stoler.

Vi må se på hele mennesket. Hode og kropp henger sammen. Kunnskap om dette er en nøkkel til god helse. Ja, jeg vet, det er ikke bare er politikernes ansvar. Men det er kommunen som må ta de første sykeutgiftene. Hvor lyst har dere til å redusere dette pengesluket? Hvor lei er dere av å miste ansatte, trene opp kolleger og finne vikarer? Hvor lenge har dere tenkt å fortsette å bære vann i en sil?

Før vi går videre: Jeg har egeninteresse av å skrive dette. Jeg får lønnen min fra å bistå sykemeldte som ikke får hjelp, eller har tid til å vente på hjelp, fra det offentlige. Jeg driver med reparasjon, men det er mye billigere for dere å forebygge. Albert Einstein skal ha definert galskap som å gjøre det samme igjen og igjen samtidig som man forventer et nytt resultat. Hvor lenge skal dere håpe på at sykemelding er veien til friskmelding?

Hvis dere vil ha noe annet enn det du har i dag: kostnader på sykemeldte, må dere gjøre noe annet enn hva du gjør i dag. Jeg skal derfor gi deg et tips: helt gratis!

Stress er altså vår tids pest og kolera, det får konsekvenser både i hode og kropp. Mitt budskap er som følger: Stress i vår dagligtale er en følelse. Det er altså ikke noe som brått rammer deg vilkårlig, men er basert på tanker.  Tankene dine er noe du er med på å skape selv, selv om omgivelsene kan være kraftige triggere. Bare sjekk nå: Blir man irritert hvis man ikke tenker på det som provoserer? Vil man klare å bli trist hvis man ikke tenker på det som er leit? Blir man stresset hvis man ikke tenker på den forestående tidsfristen, de ugjorte oppgavene eller ubetalte regningene?

Nå kommer tipset: Dere kan få ned fravær i kommunen ved å lære de ansatte å styre tanker og følelser og dermed unngå stress og forhindre utvikling av fysiske plager. Når dere tenker på alle pengene dere nå vil spare, hvilken følelse fikk dere da?